Αρχή / Πρωτόκολλο Προγράμματος

Πρωτόκολλο Προγράμματος

πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας  «Ημέρες Πρόληψης»

Εισαγωγή

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΟΣΠ) εδώ και 30 χρόνια πρωτοπορεί στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της στοματικής υγείας.  Στην σημερινή εποχή που  η οικονομική κρίση μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δημιουργικός αυτοσχεδιασμός ώστε τα προληπτικά προγράμματα να επεκταθούν και σε άλλους χώρους, για να  εξασφαλισθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού η ενημέρωση / ευαισθητοποίηση του για τη σημασία της πρόληψης.  Όλοι,  χρειάζεται να καταλάβουν τη σημασία της πρόληψης, που σε αυτή την κρίσιμη εποχή, αναδεικνύεται τελικά ως η εξυπνότερη οικονομική επιλογή.

Σήμερα, οι ασθενείς λόγω της οικονομικής κρίσης, διστάζουν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, έστω και για μία απλή εξέταση και τα προβλήματα χρονίζουν και πολλαπλασιάζονται. Επιβάλλεται, όσοι ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη να βρεθούν σε κάθε χώρο που βρίσκονται άνθρωποι, για να τους ενημερώσουν, να τους ευαισθητοποιήσουν στην πρόληψη, αλλά και να ανιχνεύσουν τυχόν προβλήματα υγείας, όπου καθίσταται δυνατόν.

Σε συνεργασία με την Εταιρεία   ΕΛΑΙΣ – UNILEVER (AIM), o Oδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς πραγματοποιεί πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας του πληθυσμού με την ονομασία «Ημέρες Πρόληψης»

Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος ακολουθεί παρακάτω:

Σκοπός του προγράμματος είναι  η συμβολή στην πρόληψη και προαγωγή της στοματικής υγείας του γενικού πληθυσμού

Ο σκοπός του προγράμματος θα επιτευχθεί μέσω των εξής επιμέρους στόχων:

 1. Προσφορά υπηρεσιών πρωτογενούς πρόληψης (αγωγή υγείας) με ατομική ενημέρωση /συμβουλευτική που θα επικεντρώνεται στα εξής θέματα:
 • Κυριότεροι νόσοι των δοντιών και του στόματος
 • Συσχετισμός νόσων των δοντιών και του στόματος με γενικά νοσήματα
 • Η σημασία της διατροφής στη στοματική υγεία
 • Τρόποι φροντίδας των δοντιών καθώς και των οδοντοστοιχιών
 • Τρόποι αποκατάστασης οδοντικών προβλημάτων
 1. Προληπτική οδοντιατρική εξέταση μόνο σε όσους το επιθυμούν, χωρίς ουδεμία θεραπευτική παρέμβαση. Η εξέταση θα πραγματοποιείται με τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής  (ιατρική μπλούζα, μάσκα, αποστειρωμένες σπάθες, αποστειρωμένες γάζες,  γάντια latex μιας χρήσεως κλπ) και θα γίνεται από  εθελοντές οδοντιάτρους, σε χώρους  διαμορφωμένους ειδικά για το σκοπό αυτό,  με σεβασμό στην ιδιωτική φύση της οδοντιατρικής εξέτασης. Η επιλογή των χώρων που θα λαμβάνει  χώρα η προληπτική δράση, καθώς και η διαμόρφωση των χώρων ενημέρωσης / προληπτικής εξέτασης, θα γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ΟΣΠ κατόπιν   πρόσκλησης από  τους ενδιαφερόμενους (Δήμοι, Εμπορικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Επιστημονικές Εταιρείες,  Οργανωμένες δομές ψυχαγωγίας και εμπορίου και όπου αλλού ζητηθεί).   Η επιλογή των χώρων θα γίνεται με την απαραίτητη ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα της δράσης.
 2. Παράλληλα με την οδοντιατρική εξέταση θα γίνεται σύντομη συμβουλευτική παρέμβαση στους εξεταζόμενους, θα δίνονται  εξατομικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής και θα ενημερώνονται με έντυπο οι εξεταζόμενοι για την κατάσταση της στοματικής τους υγείας, καθώς και για τις κυριότερες ανάγκες θεραπείας τους.
 3. Ενεργοποίηση των εξεταζομένων, αλλά και αυτών που απλώς ενημερώνονται, για την φροντίδα της στοματικής τους υγείας, έτσι ώστε να αλλάξουν στάσεις και πεποιθήσεις σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της διατήρησης της στοματικής τους υγείας ακολουθώντας τους κανόνες της πρόληψης.
 4. Στήριξη του θεσμού των Πολιτιστικών / Αθλητικών Οργανισμών καθώς και των άλλων οργανωμένων δομών
 5. Προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων και Κοινωνικών Εταίρων (Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, Δήμοι, Εμπορικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Επιστημονικές Εταιρείες,  Οργανωμένες δομές ψυχαγωγίας και εμπορίου και όπου αλλού ζητηθεί).
 6. Προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των οδοντιατρικών συλλόγων μέσω της διάχυσης του προληπτικού προγράμματος, όπου αυτό ζητηθεί
 7. Συμμετοχή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην πρόληψη και Προαγωγή της Στοματικής Υγείας με ισότιμο τρόπο.
 8. Άνοιγμα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από τη δραστηριοποίηση φορέων, συλλόγων, με άρθρα σε τοπικές και ημερήσιες εφημερίδες (π.χ. αναφορά στην κατά τόπους προληπτική δράση), καθώς και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου με αφορμή τη δράση θα ενημερώνεται το κοινό σχετικά:
  1. Τη σοβαρότητα των νόσων του στόματος για την ποιότητα ζωής, αλλά και για τη γενικότερη υγεία του ατόμου
  2. Την επιλογή της πρόληψης σαν τη σημαντικότερη μέθοδο αντιμετώπισης των νόσων του στόματος, τονίζοντας εκτός των άλλων και τα οικονομικά οφέλη
  3. Τα σημαντικότερα βήματα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας
   • Πλύσιμο των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα που αλλάζεται  κάθε τρεις μήνες.  Όταν υπάρχει τεχνητή οδοντοστοιχία, πλένεται μετά από κάθε γεύμα
   • Σωστή διατροφή
   • Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε χρόνο για οδοντιατρικό προληπτικό έλεγχο
  4. Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και των θεραπευτικών μεθόδων.

Περιγραφή της δράσης

 1. Ενημερωτική επιστολή για το πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας «Ημέρες Πρόληψης», όπου θα αναφέρονται επιγραμματικά ο σκοπός και   οι επιμέρους στόχοι της δράσης και θα γίνεται αδρή περιγραφή του.  Η ενημερωτική επιστολή θα σταλεί σε Δήμους, Εμπορικούς και Επαγγελματικούς Συλλόγους Επιστημονικούς Συλλόγους, Επιστημονικές Εταιρείες,  Οργανωμένες δομές ψυχαγωγίας και εμπορίου κλπ, με την παράκληση να ενημερωθούν τα μέλη τους.
 2. Δελτίο Τύπου όπου θα αναφέρεται το πρόγραμμα  και θα γίνεται μνεία σε όλο το προληπτικό έργο του ΟΣΠ.
 3. Ενημερωτική επιστολή για δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα από τους συναδέλφους οδοντιάτρους, όπου θα αναφέρεται ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής του προγράμματος, κάθε φορά που αυτό προκύπτει, κατόπιν πρόσκλησης από τον ενδιαφερόμενο φορέα.
 4. Διαμόρφωση του χώρου ενημέρωσης / οδοντιατρικής εξέτασης μέσα στον δημόσιο χώρο, σε ειδικό διαμορφωμένο περίπτερο, με τον απόλυτο σεβασμό της επιστημονικής πράξης. Σεβασμός της ιδιωτικότητας της εξέτασης, τήρηση απαραίτητων κανόνων υγιεινής και ιδιωτικού απορρήτου   και ότι άλλο χρήζει προσοχής
 5. Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται οδοντιατρική εξέταση στον χώρο της ενημέρωσης, προτείνεται η παροχή μίας δωρεάν οδοντοστοματολογικής εξέτασης στα ιατρεία των συναδέλφων οδοντιάτρων μελών του ΟΣΠ, που θα δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτό.
 6. Διανομή ενημερωτικών εντύπων για τις προληπτικές δράσεις του ΟΣΠ, καθώς και ενημερωτικών εντύπων που θα σχετίζονται με τη διατήρηση της στοματικής υγείας και θα τονίζουν ότι η απλή οδοντιατρική εξέταση δεν υποκαθιστά την ενδελεχή εξέταση σε ένα πλήρες εξοπλισμένο οδοντιατρείο, καθώς εκεί αξιολογείται παράλληλα το ιατρικό ιστορικό, γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος και κατασκευάζονται εκμαγεία μελέτης, εάν χρειασθεί.
 7. Η δράση θα ξεκινήσει με δύο οκτάωρα την εβδομάδα συνεχόμενα ή διασπασμένα σε δύο τετράωρα ανά ημέρα και θα συναποφασιστεί αν χρειαστεί να επεκταθεί περισσότερο κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες και την δυνατότητα κάλυψης του προγράμματος από τους εθελοντές οδοντιάτρους.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά θα παρέχει:

 1. Το επιστημονικό πρωτόκολλο του προληπτικού προγράμματος
 2. Τη διαμόρφωση του ενημερωτικού εντύπου για την κατάσταση της στοματικής υγείας των εξεταζομένων
 3. Τη διαμόρφωση ενημερωτικών εντύπων που θα σχετίζονται με τη διατήρηση της στοματικής υγείας και θα τονίζουν ότι η απλή οδοντιατρική εξέταση δεν υποκαθιστά την ενδελεχή εξέταση σε ένα πλήρες εξοπλισμένο οδοντιατρείο,
 4. Τη διαμόρφωση ενημερωτικών εντύπων για τις προληπτικές δράσεις του ΟΣΠ.
 5. Τη συμβουλευτική παρέμβαση για την επιλογή των χώρων που θα λαμβάνει χώρα το προληπτικό πρόγραμμα, σεβόμενος πάντα τον κοινωνικό χαρακτήρα του.
 6. Τη συμβουλευτική παρέμβαση για την ακριβή τοποθέτηση του χώρου ενημέρωσης / εξέτασης  κάθε φορά, σεβόμενος τον εξεταστή/εξεταζόμενο και τις ανάγκες/δικαιώματα του.
 7. Δελτία τύπου, όπου θα εξηγείται ο σκοπός και οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος.
 8. Άνοιγμα, ενημέρωση για τη δράση στην τοπική κοινωνία, όπου θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα.

Η εταιρεία ΕΛΑΙΣ – UNILEVER (ΑΙΜ) θα παρέχει:

 1. Τον ειδικά, για το πρόγραμμα, διαμορφωμένο χώρο, έτσι ώστε να  τηρούνται όλες οι προδιαγραφές για την οδοντιατρική εξέταση, που ο ΟΣΠ θεωρεί απαραίτητες.
 2. Το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΟΣΠ.
 3. Την εκτύπωση των ενημερωτικών εντύπων για την κατάσταση της στοματικής υγείας των εξεταζομένων.
 4. Την εκτύπωση των ενημερωτικών εντύπων που θα σχετίζονται με τη διατήρηση της στοματικής υγείας και θα τονίζουν ότι η απλή οδοντιατρική εξέταση δεν υποκαθιστά την ενδελεχή εξέταση σε ένα πλήρες εξοπλισμένο οδοντιατρείο.
 5. Την εκτύπωση των  ενημερωτικών εντύπων για τη δράση του ΟΣΠ.
 6. Άνοιγμα, ενημέρωση της κοινωνίας για την προαναφερόμενη δράση, προβάλλοντας την στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επιστημονικά Υπεύθυνη για το παρόν πρωτόκολλο είναι  Επιτροπή Προληπτικής του ΟΣΠ μέσω της υπευθύνου οδοντιάτρου  της Επιτροπής κας Αγγελικής Σεληνίδου.

Για την Επιτροπή Προληπτικής του ΟΣΠ,

ΣΕΛΗΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Οδοντίατρος Δημόσιας Υγείας
Πρόεδρος Επιτροπής
Απρίλιος 2013