Αρχή / Νέα / Ανακοινώσεις / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SELF TEST

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SELF TEST

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σχετικά με την εξέταση self-test και την υποχρεωτική δήλωση του αποτελέσματος στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/ , ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, πληροφορεί τα μέλη του πως δεν έχει δεχθεί επίσημα κάποια ενημερωτική εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας ή άλλο αρμόδιο φορέα

Παρόλα αυτά τα ΑΜΚΑ των οδοντιάτρων περιλαμβάνονται στο σύστημα ως δικαιούχοι παραλαβής των δωρεάν self test.

Δύο self-tests για κορωνοϊό θα διατίθενται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, από την Δευτέρα 24 Μαΐου και έως Σάββατο 29 Μαΐου.

Όπως διευκρινίζεται από την Πολιτική Προστασίας, διευρύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η διάθεση των self-tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα «Εργάνη».

Το ένα τεστ αφορά την εβδομάδα από 24-30 Μαΐου και το άλλο την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 06 Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι που και οι επιχειρηματίες, που θα παραλάβουν σήμερα το τεστ δεν έχουν την υποχρέωση να το κάνουν άμεσα και να το δηλώσουν εντός της ημέρας.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Εργασίας στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει κανονικά στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

 

Όσοι έχουν ατομική επιχείρηση (και οδοντίατροι)  πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr,  επιλέγοντας «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19». Για την δήλωση SELF TEST των ατομικών επιχειρήσεων πατήστε ΕΔΩ

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΗΣ SELF TEST

  • εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας,
  •  οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με τηλεργασία
  •  οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Πώς να κάνετε τη δήλωση των αποτελεσμάτων

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει μεταβιβάσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων ώστε να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί τους δικαιούχους. Αφού γίνει το self-test θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr . Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το self-test είναι θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακολούθως εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Σημειώνεται πως και το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self-test».

Σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή φτάνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορονoϊό

Σχετικά secretary

Κοίτα επίσης

ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΚΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΒΟΗΘΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι, Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή! Ήρθε η ώρα να ανοίξει η πλατφόρμα για …