Αρχή / Ημέρες Πρόληψης

Ημέρες Πρόληψης

Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας

«ΗΜΕΡΕΣ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

ΟΟδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά εδώ και περίπου 30 χρόνια πρωτοπορεί στο χώρο της πρόληψης και της προαγωγής της Στοματικής Υγείας. Δημιούργησε οδοντιατρικά προληπτικά προγράμματα που κάλυψαν χρόνια ελλείμματα στη δομή του Κρατικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας.   Σε μία εποχή που σηματοδοτείται από ριζικές αλλαγές στο τρόπο ζωής και από έντονα κοινωνικά προβλήματα  χρειάζεται ο δημιουργικός αυτοσχεδιασμός για να  επεκταθούν τα προληπτικά προγράμματα και σε άλλους χώρους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί  η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση για τη σημασία της πρόληψης της στοματικής υγείας σε  διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού  (εργαζόμενους, αθλητές, υπερήλικες, εγκυμονούσες, απλούς ενήλικες πολίτες).

Κάθε ένας από τους πολίτες χρειάζεται να καταλάβει τη σημασία της πρόληψης, που σε αυτή τη κρίσιμη εποχή αναδεικνύεται τελικά ως η εξυπνότερη οικονομική επιλογή.  Σήμερα οι ασθενείς λόγω της οικονομικής κρίσης, διστάζουν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, έστω και για μία απλή εξέταση και τα προβλήματα χρονίζουν και πολλαπλασιάζονται.  Επιβάλλεται όσοι ασχολούνται με την πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία, να βρεθούν σε κάθε χώρο που βρίσκονται άνθρωποι  για την  ενημέρωση/ευαισθητοποίηση τους, αλλά και για την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων υγείας, όπου αυτό καθίσταται δυνατόν.   Πείθοντας τους ανθρώπους για τη σημασία της πρόληψης, διαμορφώνονται πεποιθήσεις – σύμμαχοι για την στοματική υγεία. Βελτιώνοντας τη στοματική υγεία, βελτιώνεται η γενικότερη υγεία και η ποιότητα ζωής.

Πολύτιμοι συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια  είναι οι επιστήμονες και οι εθελοντές,  που με τη βοήθεια τους και την επιστημονική οριοθέτηση των προληπτικών προγραμμάτων και δράσεων, επιτρέπουν την οργανωμένη αξιοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Έτσι με τη βοήθεια των ιδιωτών που παρέχουν τις χρηματοδοτικές προϋποθέσεις,  τα προληπτικά προγράμματα υλοποιούνται με ασφάλεια και εγκυρότητα.

Με αυτό το ανθρωποκεντρικό σκεπτικό ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ημέρες Πρόληψης» της εταιρείας ΕΛΑΙΣ-UNILER (AIM). Έχει  την επιστημονική ευθύνη της δράσης παρέχοντας  τα επιστημονικά πρωτόκολλα. Τη δράση στηρίζουν οι εθελοντές οδοντίατροι του ΟΣΠ.

Ο τρόπος διεξαγωγής του προγράμματος έχει καθοριστεί με  αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο, που σχεδιάστηκε  από τους έμπειρους επιστήμονες της  Επιτροπής Προληπτικής του συλλόγου,  έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία για όλους.

Τα οδοντιατρικά προληπτικά προγράμματα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζεται η αδιάλειπτη δράση του συλλόγου στα σχολεία,   ξεκίνησε προληπτική οδοντιατρική δράση στα Κέντρα Αγάπης και Προστασίας Ηλικιωμένων,  προγραμματίζεται άμεσα προληπτική δράση για την αντιμετώπιση του οδοντιατρικού τραύματος με τη χρήση προστατευτικών στοματικών ναρθήκων, καθώς και προγεννητική προληπτική οδοντιατρική αγωγή.

Όλα τα προληπτικά προγράμματα γίνονται με αυστηρό επιστημονικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με τους ειδικευμένους επιστήμονες,  με απόλυτο σεβασμό σε όσους απευθύνεται.

Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις με δημόσιους φορείς και άλλους κοινωνικούς εταίρους για να ορισθεί ένα πλαίσιο, έτσι ώστε να γίνονται θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Για την Επιτροπή Προληπτικής του ΟΣΠ,

  ΣΕΛΗΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  Οδοντίατρος Δημόσιας Υγείας

  Πρόεδρος Επιτροπής

  Μάρτιος 2013