Αρχή / Προληπτική – Σύνθεση

Προληπτική – Σύνθεση

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς έχοντας πάντα κοινωνική ευαισθησία, δημιούργησε από πολύ νωρίς (1978) την επιτροπή προληπτικής, με σκοπό την προαγωγή της στοματικής υγείας πολιτών που ανήκουν στις περιοχές αρμοδιότητας του και όχι μόνο. Με περιορισμένα μέσα, αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό εθελοντές οδοντίατροι επισκέπτονταν σχολεία και εξέταζαν τους μαθητές, διοργανώνοντας παράλληλα εκθέσεις, ομιλίες στα σχολεία και προγράμματα προληπτικής στους Δήμους.

Στην ιδιαίτερη αυτή για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική περίοδο ο ρόλος της Επιτροπής Προληπτικής είναι ουσιαστικός και με αυξημένες ανάγκες. Είναι μια περίοδος που πολλά κοινωνικά προβλήματα αναδύονται, υπάρχει έντονη ανάγκη προσφοράς – όχι μόνο για τη σχολική κοινότητα -, αλλά και για άλλες ομάδες πληθυσμού. Χρειάζεται συντονισμένη δράση όλων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, ώστε να μη χαθεί η αλληλεγγύη αυτές τις μέρες.

Η προαγωγή της υγείας σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι επιλογή υγείας. Ο ρόλος του οδοντιάτρου δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των ήδη υπαρχουσών βλαβών, αλλά είναι και κοινωνική παροχή με λειτουργίες αγωγής της υγείας. Χρειάζεται ο συνάδελφος οδοντίατρος να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή του και να τον πείσει για την σημασία της πρόληψης. Η έγκαιρη και άμεση αποκατάσταση των οδοντικών βλαβών στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού επανελέγχου/καθαρισμού, η σωστή στοματική υγιεινή και η σωστή διατροφή, είναι η πιο συμφέρουσα λύση (οικονομικά και θεραπευτικά) για κάθε ασθενή και ο ρόλος του οδοντιάτρου γίνεται πλέον και συμβουλευτικός και παραινετικός. Είναι καιρός να εξηγήσουμε στους ασθενείς μας τη σημασία της πρόληψης και να τους προτρέπουμε για τακτική επίσκεψη στα οδοντιατρεία μας. Εμείς να τους καλούμε, χωρίς το φόβο ότι αυτή η πρόσκληση θα θεωρηθεί ιδιοτελής.

Η Επιτροπή Προληπτικής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά με όπλο την πολυετή εμπειρία της στην πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής υγείας, έχει τη γνώση, την πίστη και τη δύναμη για την υλοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος έχει ως στόχο την προάσπιση και την προαγωγή της στοματικής υγείας, αλλά και της γενικότερης υγείας της κοινότητας.

Οι τόσο αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών πρόληψης στην κοινότητα αλλάζουν και τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής. Οι δράσεις συνεπικουρούνται από όλα τα μέλη της επιτροπής καθιστώντας το έργο της ομαδικό. Ο ρόλος του Προέδρου της Επιτροπής είναι οργανωτικός, συντονιστικός και εμψυχωτικός μέσα σε μία ομάδα από εθελοντές, που δουλεύουν σκληρά και παράγουν αξιοθαύμαστο επιστημονικό και δημιουργικό έργο.

Για άλλη μια φορά οι πρωταγωνιστές των δράσεων είναι οι συνάδελφοι εθελοντές οδοντίατροι, που με το κέφι τους και τον ενθουσιασμό τους δίνουν αφιλοκερδώς ζωή στα προγράμματα. Χωρίς εκείνους, τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Χρειάζεται να τονισθεί ότι, τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της Στοματικής Υγείας που οργανώνει η Επιτροπή Προληπτικής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, είναι για όλους τους ενδιαφερόμενους και αρκεί μία αίτηση στα γραφεία του συλλόγου για να προγραμματισθεί, να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί η δράση. Στους συνάδελφους οδοντίατρους, παρέχεται το απαραίτητο υλικό και η επιστημονική στήριξη.

Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη προϋποθέτει συνεργασία και ομαδική δράση. Όποιος συνάδελφος επιθυμεί να συμμετάσχει, αρκεί να το δηλώσει στα γραφεία του συλλόγου και να έλθει σε επαφή με την Επιτροπή. Κάθε πρόταση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της επιτροπής, είναι ευπρόσδεκτη για συζήτηση και υλοποίηση και δημιουργεί έμπνευση για νέες δράσεις.

Είμαστε στη διάθεση σας,

Για την Επιτροπή Προληπτικής του ΟΣΠ,

ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Πρόεδρος Επιτροπής

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab