Αρχή / Ημερολόγιο / Webinars / ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΣΠ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 «ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΣΠ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 «ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ»

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

«ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ»

 

6/4/2023

Στην σύγχρονη εποχή που βιώνουμε οι επιστήμονες – επαγγελματίες οδοντίατροι  έχουν να μετέλθουν ποικίλα προβλήματα , ευθύνες και υποχρεώσεις στα πλαίσια άσκησης της επιστήμης τους , στην λειτουργία του οδοντιατρείου τους αλλά και στην επαφή  και στην παροχή υπηρεσιών με τους ασθενείς .

Ο οδοντίατρος στα πλαίσια της άσκησης της οδοντιατρικής επιστήμης διέπεται από ένα πλέγμα ρυθμίσεων , νομοθετικών διατάξεων και διαδικασιών με σκοπό τόσο την προστασία του ασθενούς όσο και την διαφύλαξη του κύρους της οδοντιατρικής επιστήμης και της δημόσιας υγείας , αλλά και την νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του οδοντιατρείου του .

Ειδικότερα ο οδοντίατρος πέρα από τις γενικές διατάξεις των νόμων στους οποίους υπάγεται ως πολίτης , υπάγεται σε διατάξεις και νομοθετικά κείμενα που αφορούν τον ίδιο λόγω της επιστημονικής – επαγγελματικής  ιδιότητάς του , ενδεικτικά  ο ν. 1026/80 (ΦΕΚ Α΄ 48/80), ο κώδικας οδοντιατρικής δεοντολογίας (ΠΔ 39/2009)  ,ο ν.4025/2011 για την άδεια ασκήσεως και την άδεια λειτουργίας , ο ν.3919/2011 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος , ο ν.4213/2013 για την αστική ευθύνη , ο ν. 1579/1985 για την ειδικότητα και τους τίτλους , η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) με τον γενικό κανονισμό Ε.Ε. 2016/679/ΕΕ καθώς και πλήθος άλλων ρυθμίσεων,  οφείλει δε να τηρεί της αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων .

Κατά την άσκηση δε της οδοντιατρικής ο επαγγελματίας – επιστήμονας οδοντίατρος αντιμετωπίζει απέναντι στον ασθενή του μία σειρά από έννομες συνέπειες οι  οποίες συνδέονται με την έννοια της «Ευθύνης» η οποία  διέπει την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και περιλαμβάνει την τήρηση του δεοντολογικού κανονισμού των οδοντιάτρων , την κείμενη οδοντιατρική νομοθεσία αλλά και τους κανόνες της οδοντιατρικής επιστήμης εν γένει .

Η λειτουργία του οδοντιατρείου του θα πρέπει να είναι καθ όλα νόμιμη , βασιζόμενη στην άδεια λειτουργίας αλλά περαιτέρω και στην σχετική άδεια ασκήσεως , θα πρέπει ο οδοντίατρος ως επιστήμονας να τηρεί απαρέγκλιτα την οδοντιατρική δεοντολογία , κατά την άσκηση της οδοντιατρικής  θα πρέπει να τηρεί αρχείο οδοντιατρικών πράξεων , να λαμβάνει ιστορικό από τον ασθενή , να τηρεί τις σχετικές διατάξεις  και διαδικασίες για τα απόβλητα , το αμάγαλμα αλλά και την προστασία των προσωπικών δεδομένων , ενώ  παράλληλα καλείτε από τις σύγχρονες απαιτήσεις να ανταποκρίνεται στην συνεχιζόμενη επιμόρφωση του με σκοπό την όλο και καλύτερη προσφορά οδοντιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή και στο κοινωνικό σύνολο , με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την προσωπική του επιστημονική και επαγγελματική πρόοδο και ανέλιξη .

Στο παρόν σεμινάριο σκοπός είναι να καταδειχθούν και να φωτιστούν κατά το δυνατό τόσο το πλέγμα των ρυθμίσεων που διέπει την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και την λειτουργία του οδοντιατρείου , όσο και να επισημανθούν εκείνα τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επιδείξει ο οδοντίατρος προσοχή και να ανταποκριθεί στις κείμενες διατάξεις και διαδικασίες ώστε και να τηρεί την νομιμότητα αλλά και να διευκολύνει το έργο του ως επαγγελματίας και επιστήμονας σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο .

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Σχετικά secretary

Κοίτα επίσης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΣΤΗΣ/ΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΣΤΗΣ/ΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ. EMAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ [email protected] > …